De 3 V’s van longonsteking

Voeding is nummer 1. Iedereen weet dat de weerstand en het functioneren van een goed immuunsysteem samenhangt met de voeding van jongvee. De melkperiode is vaak de periode dat pinkengriep en longontsteking optreden. Een goede biestvoorziening functioneert eigenlijk als “1e vaccinatie” met antistoffen tegen veel verwekkers van pinkengriep. Daarnaast zorgt een hoog voerniveau in de melkperiode ervoor dat een dier “niet op tenen hoeft te lopen” en heeft voldoende “over” om zich warm te houden en hard te groeien. Bij (nacht)temperaturen < 10 graden wordt het tijd om de kalverbodywarmers weer uit de kast te halen en/of het voerniveau te verhogen.

Ventilatie is de 2e V. Ventilatie heeft alles te maken het voorkomen van tocht en temperatuurswisselingen, maar ook zorgen voor voldoende luchtverversing. Dit is een uitdaging als de luchtvochtigheid hoog is en er relatief veel dieren dicht bij elkaar zitten. Laat dit nu net het geval zijn in het najaar als het vee weer op stal komt. Neem een bosje stro met een plukje kuil in de hand en steek het aan (op eigen risico;-). Kijk hoe de rook door de stal trekt, van jong naar oud of andersom, snel op langzaam, valt het direct op de dieren, of is er een hoek waar de rook heel erg blijft hangen. Bespreek de bevindingen met een jongveespecialist, dierenarts of stalinrichter. Vaak zijn low-budget oplossingen voldoende om de ergste pijnpunten in de ventilatie weg te nemen.

Vaccineren tegen pinkengriep is de laatste V in het rijtje. Het is nu de hoogste tijd om te starten met preventief vaccineren tegen pinkengriep. Er zijn een aantal vaccins op de markt, die allen een goede bescherming bieden. Het verschil zit vaak in de virus- en bacteriële infectie waartegen ze bescherming bieden. Om een goede keus te kunnen maken, welk vaccin de beste bescherming biedt op ieder bedrijf, is het wijsheid om dit met de bedrijfseigen dierenarts te bespreken. Maar let op, vaccineren is een onderdeel van de 3e V’s en niet dé oplossing in een potje.

Een gezonde herfst toegewenst!

(bron foto: girlscene.nl)